Kár, hogy nincs ilyen óra az iskolában!

2009.11.12. 22:05 | B. Balaskó Mária | 1 komment

Címkék: kézműves foglalkozás kreatív technikák kézműves szakkör

"Kár, hogy nincs ilyen óra az iskolában! Mi biztos élveznénk!"


Nem kis meglepetésemre, egyik kézműves foglalkozásunk után írták a gyerekek e sorokat a Kézműves Udvar vendégkönyvébe.

Nos, ha nem is "igazi" tanóra, de egy-egy délutáni tanórán kívüli foglalkozás erejéig természetesen erre is van lehetőség.

Mint pl. Kaposvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, ahol már kedves ismerősként üdvözölnek a gyerekek, ha meglátnak.
Ez nem véletlen, hisz rendszeresen hívnak kézműves foglalkozásokra, melyek témája az évszakhoz, a közelgő ünnepekhez ill. eseményekhez kapcsolódik. Egyéni és csoportos munkákat is készítünk.

Foglalkozásokon alkalmazott hagyományos kézműves és újabb kreatív technikák megannyi lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerekek valóban élvezzék a kézműveskedést és megismerkedjenek az anyagok újszerű felhasználásával, valamint átéljék a kreatív egyéni és közösségi alkotás élményét.

Kisebb-nagyobb gyerekek részvételével "varázsoltuk" ezt az őszi óriás hangulatképet az iskola aulájába.

B.B.M: Őszi kép

 

Élvezet volt látni milyen lelkesedéssel jó hangulatban festegették, hajtogatták a leveleket, készítették a madárijesztőket és a süniket a gyerekek.
Batikolt háttér teszi teljessé munkánkat.

(TIPP: A kép készítésének leírása az ingyenes, online Kreatív Szakkörünk oldalán megtalálható.)

 


 


Marika foglalkozásai, gyakorlati segítsége, tanácsai nagy hatással voltak tanulóinkra.
A foglalkozások célja mindig a tevékenykedtetés, az önállóan létrehozott alkotás öröme volt, a munkálkodás technikája, az anyagismeret, az eszközök helyes használata, mely fejleszti a koncentrációt és a kézügyességet.
Marika egyéniségéből fakadóan a különböző korú gyermekekkel jól tud bánni. Foglalkozásain látszólag a háttérben marad, mégis tud úgy inspirálni a munkára, hogy a résztvevők örömüket leljék, kreativitásukat kiéljék a munkában.
Változatos – különleges technikákat tanít.
Témaválasztásban aktualitáshoz, érdeklődéshez igazodik. Pl. gyűrtpapír-hajtogatás, kéznyomat kép készítése, batikolás, szívószálas festés.
A gyerekek egyéni munkáiból nagyméretű csoportképet hoztak létre. Ez a munkaforma a korszerű pedagógiai technikákat alkalmazza. (kooperatív csoportmunka)
Az így létrehozott nagyméretű alkotások iskolánkat díszítik. Mindezekkel fejlesztette a gyermekek tér, forma, színképzetét.

Köszönjük a magunk és tanulóink nevében is!

 


Kaposvár, 2010. március 2.

Kulcsárné G. Ibolya
tagiskola-igazgató

II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
Kaposvár, Kanizsai u. 67.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kezmuvesudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr941732881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esbetbanya 2010.05.02. 14:17:31

Vannak csodálatos egyszerü, de nagyszerü dolgok, amihez még nem mertünk nyulni, hogy alkossunk belőle. Bátorság kérdése az egész mihez fogunk bele, ha elég fantáziát látunk.