KÉZMŰVES UDVAR

Hírek, információk és
újdonságok a kaposújlaki
BBM Kerámia és
Kézműves Udvar
háza tájáról

KÉZMŰVES SZAKKÖR

2008.08.02. 20:35 | KÉZMŰVES UDVAR | Szólj hozzá!

 

 

KÉZMŰVES SZAKKÖR  -  „ Aktív pihenés  -  Az alkotás öröme”


2008/2009

 

 

A kézműves szabadidős tevékenység célja, a különböző kézműves technikák megismerése, természetes anyagokkal való munkavégzés, az ősi és népművészeti formák, motívumok tanulmányozás a révén a magyar népművészet ismerete; a gyermekek kreatív ötleteinek megvalósítása.

A felhasznált természetes anyagok feldolgozása közben felfedezhetik a különböző technikák ezernyi titkát, az értékes munkadarabok növelik a tanulók önbecsülését, a kézműves munkák tiszteletét.

Megtanulják, hogy a saját kezűleg készült, egyszerű tárgyakkal is okozhatnak örömet másoknak vagy önmaguknak; hogy sok mindenre használhatják a kezüket és a fantáziájukat.

Cél: a látás-tapintás-cselekvés egységének megteremtése, mely által igényes munkavégzésre nevelhetünk  

A szakkör az önálló alkotás lehetőségét is megadja a diákoknak. Ezenkívül elősegíti a tanulók pihenését és regenerálódását, miközben kiélhetik alkotásvágyukat.

A mottó: „Gondolkodj, tervezz, alkoss!”

 

- „Mi a legtermészetesebb mozdulata az olyan embernek, akinek életében először kerül kezébe agyag?

Összenyomja, ütögeti, bevágja, megnyomkodja, megszorítja, összesodorja, golyót vagy apró hurkát gyúr belőle. Ha megmutatják neki, hogyan kell helyesen egymás mellé illeszteni az agyagdarabkákat, ezzel már rendelkezésére is áll az összes elképzelhető technológia, amit a szabadkézi eljárásokban felhasználnak.”
Megmutatom, hogyan kell egymás mellé illeszteni az agyagdarabkákat, hogyan kell egyszerű agyagtárgyakat, edényeket készíteni.

Ugyanígy, lehetőség nyílik több más kézműves technika alapjait megismerni, kipróbálni, és a fantáziát szabadon engedni, hogy az itt töltött idő a kikapcsolódást, és az alkotó munka örömét nyújthassa.
Az agyagozás mellett a szövés és a batikolás- kapott nagyobb teret a tematikában azért, hogy mélységében jobban megismerhessék és elsajátithassák a gyerekek, ezáltal magabiztosan használhassák az egyéni elképzelések megvalósításánál.

Szerepelnek még más technikák is, amelyek elsősorban az aktuális ünnepekhez, világnapokhoz kapcsolódnak.
Pl. gyertyamártás, tojásfestés, papírszövés.
A foglalkozás mindig az adott kézműves technika bemutatásával kezdődik. Miután a résztvevők megismerkedtek a munka menetével, máris kipróbálhatják azt.
Az alkotóknak igazán különleges sikerélményt és örömet nyújt a foglalkozás során a különböző kézműves technikák segítségével megvalósított tárgyak létrehozása.

 

Balazsiné Balaskó Mária

 

Kapcsolódó oldalak:

http://kezmuvesszakkor.blog.hu/

Kézműves szakkörünk munkájáról, mindennapjairól -örömünkről, bánatunkról- szól ez a blog.

A bejegyzés trackback címe:

https://kezmuvesudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr42597740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása